Kreditvärdighet

Enligt svensk lag är långivare skyldiga att göra en kreditupplysning på alla som ansöker om lån, även vid blancolån. För att göra detta vänder sig långivare till någon av de kreditupplysningsföretag som finns i Sverige. Detta kallas ofta att långivaren ”gör en UC” vilket är en felaktig benämning. UC, eller Upplysningscentralen, är bara ett av Sveriges många kreditupplysningsföretag. Det är med andra ord möjligt att ansöka om blancolån utan UC, men det är aldrig möjligt att få ett lån utan någon som helst kreditupplysning.

UC – Ett samarbete mellan storbankerna

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag och grundades 1977 genom ett samarbete mellan storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. UC tillhandahåller privatpersoner och företag med finansiell information som kan användas till grund för att ta beslut, exempelvis för långivare som vill låna ut pengar utan säkerhet, så kallat blancolån.

Även om UC är störst av de svenska kreditupplysningsföretagen så är de inte ensamma. Flera andra kreditupplysningsföretag har tagit större och större plats, framför allt på den svenska lånemarknaden. De tre största av dessa är Creditsafe, Bisnode och Soliditet.

Fördelar med blancolån utan UC

När du gör en kreditupplysning så undersöks din personliga ekonomiska historik och nuvarande situation. Exempel på information som presenteras för mottagaren av upplysningen är:

  • Inkomst – Hur stor din inkomst är och har varit senaste åren
  • Betalningshistorik – Om du har någon betalningsanmärkning eller haft andra betalningssvårigheter
  • Andra kreditupplysningar – Om du har gjort några andra kreditupplysningar nyligen

Långivare är intresserade av information om andra kreditupplysningar då de ser detta som tecken på att du ingått andra avtal, eventuellt med andra långivare. Detta är inget bra tecken och kan leda till att din ansökan nekas eller att du får en högre ränta. För att undvika att påverka framtida kreditupplysningar negativt så kan därför det vara en god idé att ansöka om blancolån utan UC.

Även andra företag som du tecknar avtal, abonnemang och avbetalningar med kan ta kreditupplysningar de med. Det kan till exempel vara om du vill hyra en bostad, teckna ett mobilabonnemang eller betala en ny TV på avbetalning. Detta är anledningen till att du vill försöka undvika kreditupplysningar genom UC i den mån det går.