Ung kvinna ligger i soffan och shoppar kläder på sin laptop.Att det är så enkelt att handla på kredit i dag tror Davor Vuleta från Kronofogden är en orsak till att unga kvinnors skulder har ökat så mycket. Foto: Beautrium/Shutterstock.com

Privatekonomi

Unga kvinnor har dubbelt så höga skulder hos Kronofogden jämfört med för tio år sedan. Skulderna ligger nu på nästan samma nivå som för unga män. Davor Vuleta från Kronofogden säger till SvD att det är väldigt lätt att handla för pengar man inte har.

För tio år sedan var det större skillnad på män och kvinnors skulder till Kronofogden. För män mellan 18 och 25 år var medianskulden 11 700 kronor, medan den var 8 300 kronor för unga kvinnor. För män har medianskulden nu ökat till 16 300 kronor, och kvinnors medianskuld ligger i dag på 16 250 kronor. Det är alltså bara 50 kronor lägre än männen.

Kronofogdens sammanställning visar att kvinnornas skulder till stor del är kopplad till konsumtion. Myndigheten menar att det här visar att konsumtionsmönstren har ändrats. Tidigare har normen varit att man sparar först och köper sedan, men i dag kan man köpa nu och betala senare.

Färre skuldsatta men större skulder

Tittar man på hela Sveriges befolkning har antalet skuldsatta minskat de senaste tio åren. Det beror på att vi har befunnit oss i en högkonjunktur med låg arbetslöshet och låga räntor.

Däremot har skulderna blivit större. Det kan enligt Davor Vuleta gör att det blir svårare att betala av skulderna och försvinna ur Kronofogdens register.

Tidig skuldsättning kan ge stora konsekvenser

I dag har 31 314 unga personer skulder hos Kronofogden. Att skuldsätta sig så pass tidigt i livet kan ge stora konsekvenser, säger Davor Vuleta. Han säger att man bör undvika att handla på kredit, även om det handlar om små belopp.

En tredjedel av betalningskraven som Kronofogden får in är på 800 kronor eller mindre. Men det kan snabbt växa till flera tusen kronor när man lägger på räntor och avgifter. Och konsekvenserna av att ha skulder hos Kronofogden är desamma oavsett hur stor skulden är.

Man kan till exempel behöva använda merparten av sin lön för att betala av skulderna (så kallad löneutmätning). Det kan också bli svårt att hyra bostad och få jobb. Många etablerade banker undviker också att ge ut lån om man har skulder hos Kronfogden, vilket innebär att man blir tvungen att ta snabblån, som ofta har höga räntor och avgifter.