Kollage Nordeas chefsekonom Annika Winsth och en man som står med en ipad i en industrilokal.En räntehöjning borde vara utesluten efter de senaste chocksiffrorna säger Annika Winsth

Ekonomi

Den Svenska industrin har tvärnitat och kronan har fallit hårt både mot dollarn och euron. De senaste siffrorna pekar på att Riksbanken kommer att sänka räntan snarare än att höja den, skriver SvD Näringsliv.

Efter chocksiffrorna från svensk industri som har tvärnitat är en räntehöjning utesluten. Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, anser att sannolikheten för att Riksbanken kommer att sänka räntan ökar. En räntesänkning riskerar dessutom att sätta stora spår i kronan.

Största nedgången i svensk industri sedan 2008

Enligt index PMI-total, som mäter aktiviteten i svensk industri, föll den svenska industrin till den lägsta nivån på sex år. I september var nedgången bred och tre av fem delindex låg under 50-strecket. Ett indextal under 50 visar på en minskad aktivitet i sektorn och svensk industri upplever den största nedgången sedan krisen 2008. 

Enligt Annika Winsth är industrins fall en tydlig signal om att ekonomin har blivit mycket svagare. Både Riksbanken och regeringen har inte riktigt förstått hur svag den svenska ekonomin är. Arbetslösheten har dessutom ökat mer än vad som var väntat under de senaste månaderna.

– Att höja räntan är helt uteslutet. Det finns en risk för att det kan behövas att sänka räntan, säger Winsth.

Dystert stämningsläge i skogsindustrin

Samtidigt visar Industriarbetsgivarnas prognos att det har skett en tydlig avmattning i den svenska basindustrin efter sommaren. I ett pressmeddelande skriver Industriarbetsgivarna att stämningsläget i skogsindustrin är sämre än normalt och i stål och metallindustrin är stämningsläget mycket sämre än normalt. 

Den svenska kronan, som redan är svag, skulle påverkas av en räntesänkning. Enligt Annika Winsth skulle en räntesänkning troligtvis försvaga kronan ytterligare.

– I marknaden pratar de nu om både 10 mot dollarn och 11 mot euron. För varför ska man äga den svenska kronan när den hela tiden tappar i värde? Det frågar sig många investerare, säger Winsth.