Privatekonomi

Enligt en undersökning som Synolnt har gjort på uppdrag av SBAB saknar mer än en fjärdedel av kvinnorna en buffert för oförutsedda utgifter. Många har täckning och klarar oftast av oförutsedda utgifter på upp till 10 000 kronor, men buffertsparandet behöver öka. Claudia Wörmann som är boendeekonom på SBAB ger fler tips på hur man kan komma igång med sitt sparande.

Idag är det många som saknar en buffert för oförutsedda utgifter och vanligast är det bland kvinnor. Hela 36 procent av kvinnorna i åldern 18-22 år saknar buffert helt. I åldern 23-35 år är det 23 procent som saknar buffert, i åldern 36-55 år är hela 28 procent utan buffert och i åldern 56-80 år är 25 procent utan buffert. 

Claudia Wörmann som är boendeekonom på SBAB ser det inte som ett så stort problem att sakna en buffert när man är i åldern 18-22 år. Däremot är det mer anmärkningsvärt att mer än en fjärdedel i åldern 36-55 år saknar pengar helt för oförutsedda utgifter.

Vanligast med buffert på sparkontot

Claudia Wörmann säger att buffertsparandet behöver öka. De allra flesta har en buffert som klarar oförutsedda utgifter på upp till 10 000 kronor, vilket är bra men hon önskar att andelen med buffertsparande ökar till nästa års undersökning.

 Det vanligaste är att ha sin buffert på ett sparkonto. Utöver det sparar man i aktier och fonder. Endast 9 procent av kvinnorna respektive 16 procent av männen har sin buffert på lönekontot.

[Ads1]

Tips på hur du kan komma igång med sparandet

Claudia Wörmann har flera tips på hur man kan komma igång med sitt sparande. Börja med att se över din inkomst och dina utgifter. Gå igenom abonnemang och avtal för att se om du kan förändra något som gör att du kan börja spar in på. Försök att ha en stående överföring från ditt lönekonto till ditt sparkonto varje månad.

Ett litet sparande varje månad är bättre än inget alls. Om du har pengarna på ett sparkonto så kan du lätt komma åt dem vid en oförutsedd utgift. Har man pengar i aktier eller fonder så måste de avyttras och det tar lite tid. Se till att ditt sparkonto omfattas av insättningsgarantin och att du får ränta på dina sparpengar.

Tänk på att om du äger din bostad med din familj och har en eller två bilar behöver du ha en större buffert än om du är ensamstående, bor i en bostad som du hyr och inte har någon bil.


Foto: Africa Studio/Shutterstock.com