Privatekonomi Tips & råd

Att köpa hus, investera i en ny bil eller genomföra den där ombyggnationen man så längre pratat om är alla kostsamma historier. Lyckligtvis erbjuder många låntagare i dag sina kunder att låna pengar till att finansiera sådana här projekt, såsom att bevilja blancolån för att köpa bil.

Blancolån är ett av de vanligaste lånen i Sverige av medelstor karaktär. Men innan du ansöker om ett blancolån är det viktigt att jämföra olika långivares erbjudanden för att se vem som erbjuder den lägsta räntan på blancolånet, vem som godkänner blancolån till någon utan inkomst och vilka som kräver säkerhet för blancolånet och inte.

Det kan dock bli en onödigt dyr historia att låna pengar. Om du har tagit flera blancolån kan det det vara fördelaktigt att samla alla blancolån i ett enda lån. Här tar vi upp de 7 bästa anledningarna till att att samla sina lån. 

1. Månadskostnaden minskar

Att ha flera lån hos olika långivare innebär ofta hög månadskostnad. Om du i stället samlar alla blancolån under samma lån kan månadskostnaden minska. Hur mycket du kan minska kostnaderna beror på hur lång tid du lägger upp det nya lånet på. 

2. Du får lägre ränta

Ett samlat lån för med sig ”ordning och reda”, vilket är något många långivare uppskattar. Långivarna uppmuntrar samlade lån genom att locka med låga räntor på samlade lån. Därför kan ett samlat lån bestående av fler blancolån ofta resultera i lägre ränta, och därmed lägre månadskostnad. 

 3. Din kreditvärdighet ökar

Genom att samla alla blancolån på ett lån visar du att du tar ansvar för din ekonomi och att du är ordningsam. Det är något som långivarna uppskattar. 

4. Du blir av med dina skulder snabbare

Om du samlar dina blancolån på ett enda lån kan du troligtvis betala av dina skulder snabbare. Har du många blancolån har du många lån med höga räntor, vilket betyder att det finns mindre pengar kvar för dig att amortera. Om du har ett enda lån med lägre ränta får du mer pengar över att amortera av lånet för.

5. Du kan lättare hantera dina fakturor

Varje blancolån betyder ytterligare en faktura att betala i månadsslutet. Om du har ett lån i stället för att ha flera blancolån har du också bara en faktura att hålla reda på. På så sätt får du bättre översikt över din ekonomi. 

6. Du kan förbättra din privatekonomi

Genom att ha ett lån med en låg ränta i stället för flera blancolån får du mer pengar över varje månad. Med de pengarna kan du göra något roligt, spara eller amortera på ditt lån

7. Du kan använda pengarna till något roligt

För pengarna du sparar genom att ha ett samlat lån i stället för flera kan du göra något roligt med familjen. Kanske planerar ni att göra en solresa nästa sommar. Pengarna kan också sparas för att användas som buffert om någonting skulle inträffa i hemmet, exempelvis om du plötsligt måste köpa en ny tvättmaskin eller frys.