Blancolån

Antal blancolån och summan av alla blancolån ökar hos svenskarna. Många mäklare tror nu att det beror på de skärpta reglerna och amorteringskravet som har införts för bostadsköp. Med ett blancolån, alltså ett lån där du inte använder bostaden som säkerhet, kan du som köpare enkelt kringgå många regler samt amorteringskravet när du ska köpa bostad. Ett blancolån innebär vanligtvis en högre ränta än ett bolån, men mäklare Per Ericsson ser två förklaringar till varför folk helt enkelt struntar i det:

– Dels är förklaringen det låga ränteläget. Räntan är så pass låg även på stora blancolån att den genomsnittlige svensken klarar av att hantera kostnaden. Sedan har vi den stora boven i dramat: amorteringskravet. I och med att du med blancolån slipper amortera blir räntekostnaden lägre, förklarar han.

Även blancolån till kontantinsats allt mer populärt

Bostadsköpandet slår nya rekord varje månad tack vare den låga räntan. Men många stöter på hinder när det kommer till kontantinsatsen som inte påverkas av ränteläget utan ligger fast på 15 procent av bostadens pris. Även här ser blancolån ut att ha blivit lösningen. Att ta blancolån till kontantinsats har blivit vägen runt det sista hindret i vägen för drömbostaden. Per Ericson betonar dock risken med att ta ett blancolån för att betala hela bostadsköpet.

– Skulle du misslyckas med att betala tillbaka blancolånet hamnar du i en jobbig situation. På så vis är det bättre att ha finansierat åtminstone delar av bostaden på egen hand, alternativt att man amorterar på blancolånet, säger han.

Extra viktigt att jämföra stora blancolån

Ju större blancolån, desto större räntekostnader. Att jämföra blancolån ser många som en självklarhet och med konkurrensen som råder på marknaden är det lätt att förstå dem.

Dessutom riktar olika långivare in sig på olika målgrupper. En långivare som har givit din kollega den bästa räntan behöver nödvändigtvis inte vara den långivare som erbjuder dig den bästa räntan.

Det blir dessutom extra viktigt att jämföra blancolån vid större köp som bostäder, bilar eller båtar. Någon enstaka procent kan spara dig flera tusen kronor varje år i räntekostnader.

Exempel: Du jämför blancolån på 350 000 kronor och hittar två långivare som verkar konkurrenskraftiga sett till ränta och lånevillkor. Den ena erbjuder en ränta på 4,2 % och den andra erbjuder en ränta på 3,1 %. Skillnaden må verka liten, men på ett helt år innebär det billigare förslaget en räntekostnad som är nästan 4 000 kronor lägre än alternativet med den något högre räntan.