En bild på Maria LandebornMaria Landeborn

Privatekonomi

Tillväxten ökar inte i samma takt som förut och räntorna stiger. Vi närmar oss tuffare tider rent ekonomiskt och experterna ger därför svenskarna rådet att se över sina sparpengar. Ser man inte över sitt sparande kan pengarna halveras inom några år.

Tillväxtsiffrorna i Sverige och internationellt räknas bli lägre i år än tidigare. Samtidigt har Riksbanken beslutat sig för att höja styrräntan. Det händer mycket inom ekonomin just nu och därför ger många experter svenskarna rådet att se över sitt sparande då sämre tider troligtvis väntar.

Maria Landeborn som är Danske Banks sparekonom säger till SvD att det kan vara värt att ta ut sina sparpengar från börsen inför de kommande ett till tre åren då värdet på investeringarna riskerar att halveras.

Se över sparpengarna varje år

Swedbanks privatekonom Arturo Arques tycker även han att svenskarna ska se över sitt sparande. Han anser att man bör se över sitt sparande en gång om året, precis på samma sätt som man besiktar bilen varje år.

– Genom att se över ditt sparande kan du anpassa risken och den förväntade avkastningen efter dina behov så att du får så mycket avkastning som möjligt i förhållande till den risk du vill ta.

Arques tipsar även om att byta ut fonder och aktier som inte presterar och även sprida sitt innehav för att minska sina risker.

[Ads1]

Amortera i stället för att spara på börsen

Den som tycker det är osäkert att spara på börsen kan i stället välja att amortera mer på sina lån. Amortering är även det ett sparande och det är bra om man har många lån där räntan är hög. Först bör man amortera blancolån och konsumentkrediter. Därefter kan man lägga fokus på bolånet.

– Genom att minska storleken på bolånet blir du mer motståndskraftig om bostadspriserna går ner, och på sikt blir din räntekostnad mindre. En win-win, säger Maria Landeborn.