Blancolån Regleringar

I februari kom regeringen med ett förslag om att införa ett räntetak på snabblån för att minska antalet oseriösa långivare. I lördags trädde den nya lagändringen i kraft.

I början av året kom regeringen med ett förslag som skulle stoppa oseriösa långivare. Man ville införa ett räntetak och en totalkostnad på lån för högkostnadskrediter. Förslaget trädde i kraft den 1 september och innebär att ett lån inte får ha en ränta på mer än 40 procentenheter över referensräntan.

Det innebär att ett blancolån idag inte får ha en ränta över 39,5 procent, i och med att referensräntan ligger på -0,5 procent. Dessutom får inte kostnaden för lånet överstiga lånebeloppet.

Tusentals hamnar hos Kronofogden efter snabblån

Snabblånen har sedan inträdet på marknaden år 2006 kritiserats för sina höga räntor. Många klarar inte av att betala tillbaka lån med flera hundra procents ränta och hamnar därmed hos Kronofogden.

År 2006 fick myndigheten in 1 707 ansökningar om betalningsföreläggande till följd av att personer tagit snabblån de inte lyckats betala tillbaka. 2014 var den siffran uppe i 56 641 stycken.

Sedan dess har Kronofogden valt att inte längre sammanställa antalet ansökningar då branschen förändras i allt för snabb takt.

Skärpt lagstiftning mottas positivt på Kronofogden

Att regeringen väljer att skärpa lagstiftningen är man på Kronofogden mycket glad över.

– Det är jättebra. Men vi har sett tidigare hur den här typen av företagen ändrar sina beteenden för att försöka undgå de hårdare lagskrivningarna. Det krävs även en informationskampanj till främst unga vuxna för att stärka kunskapen om privatekonomi, säger Jan Åkerlund, på Kronofogden till Metro.

Jan Åkerlund har inte bara sett en förändring i hur många som hamnar hos Kronofogden till följd av betalningssvårigheter. Han har även sett hur lånen inom snabblånsbranschen vuxit sig allt större med åren.

Från att tidigare ha varit på omkring 3 000-4 000 kronor kan man idag få kontokrediter på 25 000 kronor.