Privatekonomi

Ett lånelöfte är precis vad det låter som: ett löfte från en långivare om att du i framtiden kommer att få låna en viss summa pengar. Detta lånelöfte kan sedan användas som bevis för din framtida betalningsförmåga för till exempel mäklare.

Ett lånelöfte utgör även en säkerhet för dig själv eftersom du kan känna dig trygg med att du kommer att kunna finansiera ett köp redan innan du ger dig in i en eventuell budgivning. Ett lånelöfte är alltså inget du får i samband med blancolån utan det gäller främst lån med säkerhet.

Det finns vissa som tror att det är omöjligt att få ett lånelöfte om du tidigare har tagit exempelvis blancolån eller andra snabblån, vilket inte stämmer. När du ska ansöka om ett lånelöfte ska du alltid försöka hitta den bästa långivaren för dig, oavsett vilka ekonomiska förutsättningar du har.

Först och främst bör du hitta en långivare som du känner dig trygg med och som du tror kommer kunna ge dig bra villkor och ett blancolån med en låg ränta. Därefter kontaktar du långivaren för att göra en ansökan. 

Jämför långivarnas räntor och villkor

Innan du bestämmer dig för vilken långivare du vill försöka få ett lånelöfte från är det viktigt att du jämför räntor och villkor. Det går inte att avgöra på förhand vilken långivare som kan ge dig det bästa lånelöftet. Villkoren kan skilja sig kraftigt åt mellan olika långivare.

Alla långivare har sina egna preferenser för vad just de anser vara ”den perfekta låntagaren”. Alla långivare gör kreditupplysningar, och när det kommer till lånelöften använder sig de allra flesta långivare av UC. Även om det finns långivare som ger blancolån utan någon kreditupplysning från UC. Därefter bedöms din kreditvärdighet, och där är vissa faktorer viktigare än andra, till exempel:

  • Inkomst. Ju högre inkomst du har, desto större chans är det att du kan betala tillbaka pengarna du lånar tillsammans med räntekostnader.
  • Anställningsform. En fast anställning eller en tillsvidareanställning är bättre än till exempel ett vikariat eller en visstidsanställning. Vi har dock skrivit en sida om hur du kan få blancolån utan fast anställning.
  • Civilstånd. Är du gift eller sambo är det mer troligt att du kan betala tillbaka lånet eftersom du kan få hjälp från din partner.

Det går att få ett lånelöfte även om man har tagit blancolån

Det är inte möjligt att få ett lånelöfte till blancolån; lånelöften är främst till för lån med säkerhet, som bolån eller billån. Att du har ett blancolån när du ansöker om ett lånelöfte hos en annan långivare behöver inte betyda att du har mindre chans att få ett lånelöfte.

Om du däremot har betalningsanmärkningar eller ett stort antal blancolån eller andra krediter kan det öka risken för att du inte får det lånelöfte som du har ansökt om. Risken för långivarna blir helt enkelt för stor.

Ett sätt att öka chansen att få ett lånelöfte är att se till att betala sina skulder i tid och att samla mindre lån och krediter under ett enda större blancolån. Till skillnad från lånelöften går det att få blancolån utan inkomst och med betalningsanmärkningar. Det första steget till att få ett lånelöfte kan därför, något motsägelsefullt, vara att ta ett blancolån.