Blancolån

Idag är de allra flesta av oss belånade på ett eller annat sätt. Det kan vara studielån, bolån, billån, blancolån eller någon annan typ av skuld. Gemensamt för alla skulder är att de på ett eller annat sätt ska återbetalas till långivaren, vare sig långivaren är staten eller en privat aktör. Som låntagare kan detta innebära en tyngd att bära på sina axlar. Låneskyddet är till för att minska oron en skuld kan innebära genom att erbjuda ekonomiskt skydd vid skador, dödsfall, arbetslöshet eller annat inkomstbortfall. Ett låneskydd kopplas direkt till ditt blancolån och hjälper dig att återbetala din skuld om du skulle råka ut för något som förhindrar din egna förmåga att göra det. Många, men inte alla, långivare erbjuder låneskydd och hur stor summa du kan försäkra varierar från långivare till långivare. Låneskyddet blir inte bara en ökad trygghet för dig utan även för långivare som då kan vara säker på att blancolånet blir återbetalt även vid skada, sjukdom eller arbetslöshet. Det kan öka dina chanser att få blancolån med låg ränta.

Skydd mot försenad återbetalning av blancolån

Med ett blancolån så är löptiden vanligtvis någonstans mellan 6 månader och 5 år. Under tiden du har blancolånet så kan mycket hända, exempelvis att du blir plötsligt arbetslös, eller att du skadar dig så pass mycket att du inte kan arbeta. Med ett låneskydd får du hjälp med att återbetala ditt blancolån. För att ansöka om ett låneskydd måste du ha en fast inkomst och vara fullt frisk och arbetsför. Det går alltså inte att ansöka om låneskydd om du redan är arbetslös eller om du arbetar mindre än 20 timmar i veckan. De exakta kraven kan dock variera mellan långivare och vi rekommenderar därför att du jämför låneskydd innan du tar ett blancolån.

Undersök din återbetalningsförmåga innan du tar blancolån

Innan du jämför och ansöker om blancolån så är det viktigt att du undersöker din egen återbetalningsförmåga på lång sikt. Din återbetalningsförmåga påverkas av din personliga ekonomi, din inkomst, din nuvarande anställningsform och dina framtidsplaner. Vi har tidigare skrivit om hur du får blancolån utan inkomst samt hur du får blancolån utan fast anställning.

Har du en anställning som löper 6 månader fram i tiden så bör du exempelvis vara försiktig med att ansöka om blancolån med en löptid på 12 månader eller mer. Detta eftersom du inte vet hur din ekonomiska situation ser ut efter det att din nuvarande anställning har tagit slut. Utan låneskydd kan du utan fast anställning få svårt att betala tillbaka ett större blancolån vilket riskerar att leda till höga avgifter och i värsta fall en betalningsanmärkning.